085-0870662 [email protected]

Haal overal inspiratie voor leidinggeven in lockdown

Langeafstandsschaatsen, ja dat kennen we wel, maar langeafstandsleidinggeven? Dat is nieuw en we weten ons er vaak geen raad mee. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn voor goed contact. Wakker worden!

Ik train salesteams en hun leidinggevenden en kom het overal tegen: ze vinden het moeilijk om te managen op afstand. Leidinggeven komt neer op drie dingen – inspireren, managen en delegeren – en vooral dat eerste blijft in lockdown achterwege. We moeten allemaal thuiswerken, hoe blijf je dan zichtbaar? Bel je je medewerkers, ga je facetimen, een eindje lopen of samen koffiedrinken? Nu de afstand groter is, is het lastig om leiderschap te tonen. Mijn advies: tuur je niet blind op salesmodellen, maar geef situationeel leiding door je aan te passen aan de omstandigheden. Tot mijn schrik zie ik dat bedrijven soms vijf jaar teruggaan in de tijd. Alles wat ze hebben opgebouwd aan betere communicatie is ineens verdwenen. Het contact lijdt onder de coronabeperkingen, terwijl dat zeker voor sales superbelangrijk is. We zijn zó gewend aan bilaatjes op kantoor dat we nu compleet onthand zijn. Nergens voor nodig!

Boekten we eerder contactmomenten in, nu gebeurt dat niet meer. Waarom niet? Met tien mensen tegelijk in een Teamssessie is nauwelijks inspirerend te noemen, maar je kunt toch ook een-op-een afspreken? Trek mensen individueel aan hun jasje, vraag hoe het met hen gaat, waar ze tegenaan lopen, of je ze ergens mee kunt helpen, hoe de situatie thuis is. Dat persoonlijke contact is essentieel en de lockdown hoeft dat niet te verhinderen. Ga lekker wandelcoachen, met z’n tweeën het bos in om alles wat er speelt te bespreken. Desnoods een paar keer per week, zodat je iedereen regelmatig ziet. En zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt.

Janet Herraiz

Janet Herraiz

partner

De salesspecialisten van CSO Netwerk ontwikkelen samen met u de juiste markt- en klantbewerking voor uw onderneming. Met als doel dat u uw commerciële ambities duurzaam realiseert.

Uw commerciële ambities duurzaam realiseren!

Voor meer informatie over de DISC klik hier!

Interactieve inspiratiesessies

Jammer genoeg merk ik dat maar weinig leidinggevenden hulp halen, hulp moet je meestal brengen. Terwijl je volgens mij een haalplicht hebt. Wat is erop tegen om alle mogelijke hulp in te roepen en je partner, buurman of wie dan ook te vragen of die nog leuke tools weet om contact te onderhouden? Steek je kop niet in het zand, maar haal je inspiratie overal waar die te vinden is. Bijvoorbeeld op de LinkedIn-pagina en de website van CxO Groep, waar we regelmatig inspirerende stukken plaatsen. Wie er gek van wordt zichzelf te zien op Teams, heeft genoeg alternatieven om te sparren en talenten te verenigen. Wees een haler, vraag om hulp! Dan zul je merken dat dit ontzettend veel oplevert.

Zelf geef ik inspiratiesessies met het DISC®-model: Leidinggeven op afstand. Hoe ga je constructief met elkaar om, hoe kom ik over, welke egopositie neem ik in, hoe kan ik beter communiceren? Zo’n sessie is met vier of vijf deelnemers, digitaal en toch heel interactief: na elk stukje theorie ga je aan de slag. Zo laat ik deelnemers een video maken met een pitch van zichzelf, hun team of het bedrijf. Buiten, uit je comfortzone en zo persoonlijk mogelijk. Dat vinden ze superspannend, maar op die manier kun je voor jezelf weer ontdekken wat je mooi vindt aan je werk, waarom je ook alweer trots bent op je team en organisatie. Dan kun je dat ook weer beter overbrengen, want het ontbreekt weleens aan passie en storytelling. Deelnemers vinden dit wel even moeilijk, maar er komen de leukste pitches uit over wat het bedrijf, henzelf en hun team zo goed maakt, wat hun eigen USP is.

Enthousiasme en bevlogenheid

Zo’n inspiratiesessie duurt vier uur. Ze beginnen met het haar netjes gekamd, maar aan het eind zit het helemaal in de war, hebben ze rode konen en lachen ze van plezier. Ze kunnen in teamverband kennismaken met onze SWOT-app en de zwakke en sterke punten van zichzelf, de organisatie en de concurrentie in kaart brengen. Waar liggen de verbeterpunten? In het Veranderlabyrint van CPO Netwerk kunnen ze samen sparren over processen, bevlogenheid en hoe je de neuzen dezelfde kant op krijgt door je eigen invloed aan te wenden. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus door met deze positieve dingen bezig te zijn zie je het enthousiasme en de bevlogenheid terugkeren.

Dus wakker worden, het is nergens voor nodig om je neer te leggen bij de beperkingen van de lockdown! Zeker, corona raakt je cirkel van betrokkenheid, bijvoorbeeld als de prijzen omhooggaan en de omzet omlaag. Leg je daarom neer bij de dingen waar je geen invloed op hebt, terwijl je alle mogelijkheden aanwendt om dat te optimaliseren waar je wel invloed op hebt. Dáár je inspiratie voor gebruiken, zodat je mindset goed blijft.

Voor meer informatie over SWOT app klik hier!