085-0870662 [email protected]

Hersenspoeling

Ik word geconfronteerd met dementie in mijn omgeving. Dat is niet leuk. Dat is meer dan droevig. Maar het is niet anders. Nu wist ik weinig van dementie en al helemaal niet hoe dat proces verloopt. Gelukkig werd mij een boekje aangeraden. Een zeer verhelderend en interessant boekje. Er ging een wereld voor me open!

Het boekje is ‘De dementie van Jet en Harrie’  van Barbara Oppelaar en Jan van der Hammen. Kort samengevat gaat het over de werking van de hersenen, de 4 hersenniveau ’s en de do’s and don’ts in het omgaan met dementie patiënten. Een echte aanrader. Ik heb me verbaasd over hoe je met demente mensen om moet gaan.

Nu wist ik wel het een en ander over het brein, maar ik heb me er de afgelopen dagen nog meer in verdiept. Interessant!
Wist je dat…..
Je iets nieuws ongeveer 6 weken dagelijks moet doen voordat het nieuwe (neurale) pad in je hersenen is ontwikkelt?
Je door je lichamelijke houding te veranderen je hormoonhuishouding in 2 minuten positief kan veranderen? (Stijging testosteron / daling van het stresshormoon cortisol).
Beslissingen nauwelijks genomen worden in dat deel van de hersenen (neocortex) dat betrokken is bij redeneren?
Je door het visueel maken van teksten (bijvoorbeeld door mindmapping) beter leert?
Uit EEG-onderzoeken is gebleken, dat bij musicerende mensen de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden zijn dan bij niet-musicerende mensen?
Als je water drinkt bij een cognitieve taak, je 14% sneller reageert dan iemand die geen water drinkt? (Hersenspoeling?)
Je jezelf niet kunt kietelen, omdat je brein onderscheid maakt tussen onverwachte aanraking en je eigen aanraking?
Volgens onderzoek blijkt dat ‘visualisatie’ de kortste weg is om je leven positief te veranderen?

Daarnaast wil ik graag melden dat het stellen van vragen, iets dat ik voor goede communicatie juist altijd promoot, zeer contraproductief is bij dementie patiënten. Wil je weten wat ze gegeten hebben? Vraag het ze en ze raken mogelijk in de stress, voelen zich verplicht te antwoorden en geven een antwoord dat mogelijk het eerste voedsel is dat in ze opkomt. Vertel wat je zelf gegeten hebt en waarschijnlijk vertellen ze je wat zij gegeten hebben.

Tip van de dag: Als je mensen met dementie in je omgeving hebt, lees dan zeker het genoemde boek.

Hersenspoeling

Door: Marco Staal