085-0870662 [email protected]

Nu is de kans

om je onderneming in te richten zoals jij dat wilt

Iedere nieuwe regeringsleider, overal ter wereld, belooft verandering. Dat is vreemd, want we houden helemaal niet van verandering. En ook dát is vreemd, aangezien verandering onvermijdelijk is. Het is aan de orde van de dag, in het leven, in de maatschappij en in de onderneming. De oplossing: maak verandering een continu proces.

De weg van de geleidelijke verandering heeft twee voordelen: je voorkomt onaangename verrassingen en creëert een organisatie die maximaal flexibel is, op alles voorbereid. Maar hoe doe je dat? Met een blik van buiten. De raad en daad van vakmensen die je vertrouwt en naast jou als ondernemer staan. Zonder belangen in de organisatie en vrij van de politiek die in elke organisatie speelt. Zo’n betrouwbare partner vind je bij CPO netwerk.

Ik heb corona gehad en ben mezelf voorbijgelopen. Zes, zeven lange dagen per week maken en signalen negeren dat het voor het lichaam genoeg is. Ook ik had iemand van buiten nodig om mij daarop te wijzen. Precies zo werkt dat bij een bedrijf. Verwaarloos je de context, dan leidt dat tot hinderlijk, vastgeroest gedrag van medewerkers en is je onderneming niet langer aantrekkelijk voor wie op zoek is naar een andere baan. Een ontslagronde en nieuwe mensen inhuren is niet de oplossing. Je zult allereerst de context moeten veranderen, een nieuwe visie en cultuur ontwikkelen. Dat vergt dienend, faciliterend leiderschap. Wees duidelijk en betrokken. Niet vertellen wat nodig is, maar vragen wat iemand nodig heeft. Dat is motiverend en stimulerend. Zo zorg je voor vitaliteit en mentale veerkracht, bij je mensen en in het verlengde daarvan bij je onderneming.

Drie groeifasen, drie typen kennis en ervaring

Corona heeft veel ellende maar ook goede dingen gebracht. Het laat zien hoe we structureel over dingen heen stappen, ik met mijn lijf, organisaties met hun onderliggende context. Te vaak wordt er reactief gehandeld, brandjes blussen op de korte termijn en niet veranderen voor de lange termijn. Nu is de kans om je onderneming in te richten zoals jij dat wilt, kijken naar wat belangrijk is voor de business en de juiste context scheppen. De eerste stap is om externe hulp te aanvaarden. Denk niet dat je het allemaal zelf wel kunt, dat je alle expertise in huis hebt. Het is ook nergens voor nodig een stapel managementboeken te lezen; huur die kennis liever in. Iemand van buiten kan zich onafhankelijk opstellen, heeft geen belangen in het bedrijf en laat zaken niet liggen uit misplaatste loyaliteit. Als managementconsultant leg ik de vinger op de zere plek, net zoals mijn revalidatieteam dat bij mij deed.

Een organisatie maakt drie groeifasen door, te beginnen bij de start en de vraag hoe het in z’n werk gaat en hoe je het eigenlijk moet doen. De tweede fase is de opschaling: oei, ik groei. Dat gaat gepaard met een uitdijende span of control, steeds meer managementlagen en ontwikkelingsproblemen. Tot slot volgt de transformatiefase als derde ingrijpende veranderingsslag. Elke situatie vraagt om nieuwe kennis en uiteraard zijn de noodzakelijke kennis en ervaring bij de opstartfase iets heel anders dan in de transformatiefase. Veel ondernemers denken: weet je wat, ik gooi er een paar trainingen en cursussen tegenaan. Dat is goed, maar niet voldoende.
Floortje van Vuuren

Floortje van Vuuren

Partner

Mijn advies: laat je bedrijf continu doorlichten, laat je steeds met raad en daad bijstaan door externe adviseurs. Niet elke dag, maar bijvoorbeeld eens in het halfjaar. Dan weet je zeker dat je de signalen oppikt als er iets misgaat. Ook al vind je verandering niet prettig en wil je het liever vermijden, het hoort bij het leven en dus ook bij het ondernemen. Je zou die drie fasen de ontwikkelingspsychologie van organisaties kunnen noemen. Net als de mens maakt een organisatie elke vijf tot zeven jaar een grote verandering door, als je hard groeit zelfs elke twee jaar: van de zolderkamer naar een bedrijf met veel personeel. Ik noem dat de wet van de remmende voorsprong. Hoe pas je je aan zo’n stroomversnelling aan?

Lerende organisatie, transactioneel ingesteld

Stel je elke dag onderzoekend op: waar sta ik als persoon en waar staan we als team, als bedrijf? Met als doel een lerende organisatie te worden, die transactioneel is ingesteld. Zodat je continu blijft veranderen, omdat het een onderdeel is van je organisatiecultuur. Altijd alert en flexibel bij veranderingen in de markt. Nogmaals: dat hoef je niet alleen te doen, CPO netwerk is er om je daarbij terzijde te staan. Dan kun jij vooral dat doen wat je het liefst doet: lekker ondernemen, want daar word je blij van. We maken deel uit van CxO Groep, een adviesbureau dat het hele spectrum diensten aanbiedt: peoplemanagement, salesperformance, digitalisering en financiën. Klop bij ons aan en je krijgt meteen het pakket dat je nodig hebt, zodat je altijd de juiste deskundigheid in huis haalt.

Hoe we te werk gaan? Als buddy van de ondernemer. We houden een spiegel voor: ben ik nog op de goede weg en bezig met de juiste dingen? Dit om succesvol te veranderen en te komen tot een efficiënte, wendbare organisatie. Natuurlijk, het kost geld om een externe adviseur in te huren, maar onder de streep ben je goedkoper uit. Zonder coach kun je veel kapotmaken, terwijl ik als onafhankelijke consultant de noodzakelijke stappen kan nemen. Trap dus niet in de valkuil dat je als leider sterk en perfect moet zijn, dat is een ongezonde overtuiging voor transactie. Je doet jezelf een plezier en je bedrijf een grote dienst als je aanvaardt dat je niet altijd alles zelf weet. Verzamel oprecht geïnteresseerde mensen om je heen, die je de inhoud en handvatten aanreiken om te voorkomen dat een stip uitgroeit tot een vlek.

Neem vandaag nog contact op

CPO netwerk helpt ook jou graag. Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij spoedig contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.

groeifasen