085-0870662 [email protected]
cpo netwerk
 
Partner

Margot van Sorge

“Veranderen wordt makkelijker als je weet hoe gedrag in jouw bedrijf werkt.”

Al vanaf mijn allereerste stappen op de arbeidsmarkt staat mijn loopbaan in het teken van mensen en hun gedrag op het werk. Het boeiendst vind ik de steeds terugkerende gedragspatronen die je in alle organisaties tegenkomt. Soms zijn ze ontzettend grappig, vol humor en motiverend, soms juist onhandig, onmenselijk of zelfs ziekmakend. In elk bedrijf wordt weleens niet, slecht of onhandig gecommuniceerd, niet of slecht geluisterd, ja gezegd maar nee gedaan, spelen er wij-tegen-zij problemen. Waar mensen samenwerken ontstaat nu eenmaal gedoe.

Een van mijn opdrachtgevers uit het mkb kon zijn worsteling niet treffender omschrijven:
“Al mijn problemen praten tegenwoordig terug. Wij hebben een uitdagende klus te klaren, maar onderhand lijk ik wel een psycholoog. Ik heb er geen tijd voor, ik begrijp het niet en ik ben er ook niet goed in.”

Soms is personeel meer een last dan een lust. Dan is het mijn uitdaging om het (a)sociale gedrag binnen het bedrijf inzichtelijk te maken. Ik benader gedragsvraagstukken als een moeilijke maar mooie puzzel. Wat hebben de leidinggevenden en hun medewerkers te winnen of te verliezen? Hoe vertaalt zich dit naar de dagelijkse praktijk? Hoe gebruik je deze inzichten in je strategische besluitvorming en beleid? Via het 5R-model leg ik samen met eigenaren en leidinggevenden hun eigen puzzel, zodat zij veel meer inzicht en houvast krijgen om het gedrag in goede banen te leiden.

Als de ambities van een bedrijf vragen om gedrags- en cultuurverandering, dan heeft iedere eigenaar en iedere manager een stevig fundament en houvast nodig om de bedrijfscultuur te veranderen. En daar kun je best wel een sparringpartner en ondersteuning bij gebruiken.